maandag 30 april 2012

(Sailor) Bob Adamson, 'een gewone man met een simpele boodschap'...

Sailor Bob Adamson, de bescheiden, compleet integere, veel lachende, maar onwaarschijnlijk effectieve Australische guru. Zijn heldere boodschap is gericht aan zoekers die hun weg naar hem in de loop van de afgelopen 30 jaar hebben gevonden. Hij heeft geen Ashram, hij is er niet rijk van geworden, er staan geen Rolls Royces voor zijn deur, geen leerlingen devoot aan zijn voeten. Maar hij staat garant voor het afbreken van al jouw valse illusies.

Bob's eigen zoektocht eindigde een dag in 1976 toen hij een periode als leerling bij Sri Nisargadatta Maharaj verbleef, de veel gerespecteerde Jnani uit Bombay, die altijd vanuit de 'natuurlijke staat' functioneerde.

Nisargadatta vertelde Bob dat de "grootste hulp die aan iedereen kan worden gegeven is hen voorbij de behoefte aan verdere hulp te brengen". Acht tot tien lessen waren volgens de oude meester voldoende om deze kernboodschap te begrijpen.

Bob zegt daar over: "Nisargadatta deed dit door mij op de Werkelijkheid te richten, de Directe Aanwezigheid van DAT BEN IK. Nu, op dit moment ben ik en verblijf ik als DAT." Er is niets anders dan Dat. Alleen het denken en zijn complete inhoud houdt ons af van een direct ervaren daarvan.


Hoewel zijn boeken (nog) niet in het Nederlands zijn vertaald, is er inmiddels wel een boek over hem in onze taal verschenen.

Het eerste gedeelte van 'Sailor Bob Adamson, leven en leer' vertelt het turbulente leven van Sailor (matroos) Bob Adamson in tekst en foto's. Een leven, veel op zee, met veel drank en vechtpartijtjes totdat hij in India in een winkeltje het boek van Sri Nisargadatta Maharaj I Am That vond. Hij las het en besloot direct om vanuit Ganeshpuri, waar hij toen woonde, naar Bombay af te reizen. Het jaar daarop bezocht hij Nisargadatta regelmatig totdat Nisargadatta hem vertelde dat hij het wel begrepen had.

De tweede helft van dit boek bestaat uit vragen en antwoorden tijdens satsang, interviews, en gedeeltes van lezingen. Sailor Bob is in zijn spreken net als Nisargadatta direct, spontaan, informeel, en to the point.

Het boek is zoals gezegd gesplitst in een biografisch deel en een deel dat bestaat uit vraag- en antwoordsessies tijdens spirituele bijeenkomsten en lezingen. De biografie toont een man, wiens jeugd wordt bepaald door de economische depressie in het interbellum van de 20e eeuw. Het keiharde bestaan op het land en op zee wordt verzacht door het onderduiken in alcoholisme. Om te ontkomen aan dit nutteloze leven zoekt hij naar spirituele inzichten bij leraren als Maharishi Mahesh Yogi en Sri Muktananda.

Zijn zoektocht eindigt in 1976 aan de voeten van Nisargadetta Maharaj (1887-1981). Deze gerealiseerde leraar geeft vanuit het non-dualistische concept 'Ik Ben' het besef door dat de mens vrij zal zijn als hij door een permanent leerproces zijn wezenlijke natuur zal herkennen.

In de vraag- en antwoordsessies volgt Adamson het pad van wijsheid, Jnana Yoga. Hij heeft liefde voor zijn gehoor, maar is in de leer zeer direct en compromisloos.

Het biografische deel bevat een reeks zwart-witfoto's. De Australische schrijfster heeft een serie cd's en dvd's van Sailor Bob samengesteld en geproduceerd.
Engelstalige boeken van / over Sailor Bob Adamson:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten