Taoisme en de Tao Te Tjing hebben al sinds lange tijd grote een aantrekkingskracht en invloed uitgeoefend op de westerse filosofie en spiritualiteit. Er zijn zelfs paralellen te trekken met het christelijk geloof en het christendom.
Het Taoïsme gaat over de weg van de mens, in balans met de natuur. Zonder verzet (wu wei) meegaan met de stroom van yin en yang. Natuurlijke anarchie en innerlijke harmonie.
De recente chaostheorie in een oeroud filosofisch kader.
Ruim 2500 jaar voor Christus is de filosofie in China ontwikkeld. In de tijd van de Han dynastie (2de eeuw voor Christus) werd het een volksreligie en werden er goden toegevoegd. Geleidelijk aan zijn er meerdere Taoïstische stromingen ontstaan. Veelal combinaties van Taoïsme, Boeddhisme en Confucianisme. Confucius met de regels, de manieren en de orde, de Tao met de chaos van de natuur.
Het Taoïsme is vaak verboden en Taoïsten zijn en worden vervolgd. De meeste heiligdommen, tempels en kloosters zijn vernietigd. Dit is vooral gebeurd in de de 19de en 20ste eeuw.
Het Taoïsme herleeft momenteel (ook en vooral in het westen) als filosofie, en in China ook als religie. Daarbij is het belangrijk maar tegelijk ook heel moeilijk om Taoïsme als religie (met zijn pantheon aan goden en rituelen) te onderscheiden van het Taoïsme als zuivere filosofie en levenshouding.
Het Taoïsme (als religie) is op dit moment één van de vijf erkende godsdiensten in het huidige China. Het is bovendien één van de grote religieuze stromingen, naast Christendom, Islam, Jodendom, Hindoeïsme en Boeddhisme.
In het westen kijken we vooral naar de filosofie Taoïsme en niet zozeer naar de religie.
De invloed van het Taoïsme is groot en grotendeels onzichtbaar, want, sinds de culturele en religieuze vervolgingen in China niet benoemd of georganiseerd.
De Tao Te Tjing behoort tot de filosofische en literaire wereldklassiekers en is tevens één van de meest vertaalde boeken ter wereld. Het is één van de vier klassieke taoïstische boeken.
Verder is er de I Tjing, het boek der veranderingen. Dit werk is vooral bekend als orakelboek.
Tot slot zijn er de geschriften van Zhuang Zi en Liezi. Deze bundels met humoristische en schitterende verhalen zijn inmiddels ook in het Nederlands verschenen.
Boeken over de TAO en het Taoisme:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten