donderdag 12 januari 2012

Boeddha in de Polder

Boeddha in de polder schetst portretten van vijf kopstukken uit boeddhistisch Nederland: Nico Tydeman, Rob Janssen, Jotika Hermsen, Fenja Heupers en Ton lathouwers. Wat beweegt hen en wat houdt hun beoefening in? Ook geeft het boek een overzicht van de belangrijkste stromingen die op dit moment actief zijn in ons land: het Tibetaanse boeddhisme, zen, vipassana, therevada en shambhala.

Bij de keus van de auteur, lid van de Westerse Boeddhisten Orde en redactrice van Vorm & Leegte, speelde naast personen die een belangrijke invloed in het Nederlands boeddhisme hebben gespeeld, ook het weergeven van de diversiteit van het fenomeen een rol:
Zen wordt vertegenwoordigd door Nico Tydeman en Ton Lathouwers (Soto en Rinzai), Jotika Hermsen is een non in de Theravada-traditie en Fenja Heupers en Rob Janssen zijn hoofdzakelijk betrokken bij het Tibetaans boeddhisme.

Na een inleiding (waarin de geschiedenis van het Nederlands boeddhisme en wat een boeddhist eigenlijk is aan de orde komen), structureert ze haar interviews rond vragen als wat hun rol is binnen de traditie, het contact met andere groeperingen, wat hen inspireert en hoe ze de toekomst zien (inclusief de gevaren van het overplanten naar westerse bodem).

Ook qua vormgeving (tekstkaders voor moeilijke begrippen) is het boek duidelijk geschreven voor een brede doelgroep en biedt het een leerzame combinatie van overzicht en inleiding op het onderwerp. Inclusief contactadressen en paginagrote zwart-witfoto's van de geinterviewden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten