zaterdag 14 januari 2012

Adyashanti: Het einde van je wereld

Na Oneindige leegte, wat gedeeltelijk een biografie is, en Ware meditatie, een praktische gids voor meditatie, is Het einde van je wereld het derde boek dat Samsara van Adyashanti uitgeeft.

De basis van de leer van Adyashanti ligt in zen. Hij heeft veertien jaar aan het Los Angelos Zen Centre aan zenstudie gedaan onder leiding van Arvis Justi. Toen hij 30 jaar was spoorde Justi hem aan zelf te gaan spreken.

Wat Adyashanti ons leert wordt wel vergeleken met wat de oude Chan meesters uit China en de vroege advaita leraren uit India ons wilden bijbrengen, n.l. het idee uitbannen dat we afgescheiden individuen zijn, losstaand van alles en iedereen. Het einde van je wereld is geheel gewijd aan het thema verlichting. Wat is spirituele verlichting en hoe ga je er mee om wanneer je dat zelf overkomt. En hoe dan verder? Dit boek is weer een juweeltje van de hand van Adyashanti, helder en pakkend geschreven.

Adyashanti geeft regelmatig lezingen waarbij hij de toehoorders aanspoort om na afloop vooral vragen te stellen om zo met hen in dialoog te komen.
'Ben je bereid jouw wereld te verliezen? Er is niets te vinden, er is alleen maar te verliezen. Als je al je ideeën loslaat en alles verliest, komt het vinden vanzelf.'


NBD|Biblion recensie
Steeds meer mensen ontwaken en krijgen daardoor inzichten in een andere grotere werkelijkheid. De auteur geeft onderricht over spirituele verlichting. Dit boek is een weerslag van een serie voordrachten die hij over deze verlichting heeft gegeven.

Maar wat is eigenlijk verlichting? Het is volgens hem een onwrikbaar besef dat wij de eenheid van het leven zijn. Er is daarbij geen scheiding tussen onszelf en de rest van de wereld. Hij vertelt hoe belangrijk het is naar de eigen directe ervaringen in het leven te kijken. Deze verlichtingservaringen verschillen van mens tot mens, meestal zijn ze kort maar ze kunnen ook wat langer aanhouden. Het hele gevoel van het zelf verdwijnt.

De manier waarop men de wereld waarneemt, verandert plotseling. Daarbij geeft hij aan niet te vertrouwen op een specifieke leraar of methode voor realisatie. Iedereen kan dit bereiken. Interessante visie die verder gaat dan andere leraren door de expliciete beschrijvingen van verlichtingservaringen en hoe daar mee om te gaan. Met een interview met en informatie over de auteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten