zaterdag 25 februari 2012

Adyashanti: Dansende Leegte

Adyashanti, geboren in 1962 in Californië, komt uit de traditie van de zenmeesters Maezumi Roshi en Suzuki Roshi. Hij heeft vijftien jaar lang zen beoefend en kreeg tijdens een van zijn meditaties een verlichtingservaring die hem daarna niet meer heeft verlaten. Zijn leraar Arvis Justi stelde hem toen voor om zelf te gaan spreken. De kracht van Adyashanti is dat hij op briljante wijze complexe materie helder kan verwoorden.

Dit boek is een verzameling van zijn mooiste lezingen en gesprekken gehouden tussen 1996 en 2002. De volgende thema's komen o.a. aan de orde:
  • Het simpele geheim van gelukkig zijn
  • De vreugde en uitdagingen van het spiritueel wakker worden
  • Vrijheid, Stilte, Bewustzijn, Ego, Liefde, Illusie, Controle, Loslaten, Het eeuwige nu, Compassie, Het vuur van de waarheid.

Adyashanti houdt regelmatig bijeenkomsten in Canada en de U.S.A.
Voor meer info zie: www.adyashanti.org

"In zen bestaat het gezegde: 'Wanneer de realisatie diep gaat, danst je hele wezen.' Als realisatie volledig wil zijn, moet het de drie niveaus van hoofd, hart en gevoel raken.
Je kunt een heel heldere verlichte geest hebben, maar je wezen danst niet. Dan, als het hart opengaat, tegelijk met de geest, begint je wezen te dansen. Dan komt alles tot leven.
En wanneer je gevoel open gaat, is er die diepe, onpeilbaar diepe stabiliteit waarin die opening, die jij bent, is overgegaan in doorzichtigheid. Jij danst - de leegte danst."


NBD|Biblion recensie
Verzameling lezingen en gesprekken tussen 1990 en 2002 met de spirituele leraar Adyashanti over spiritueel ontwaken. Adya, zoals hij door zijn leerlingen genoemd wordt, is afkomstig uit Californie en komt voort uit de zentraditie van Maezumi Roshi en Suzuki Roshi. Hij heeft vijftien jaar zen beoefend en heeft na een verlichtingservaring de opdracht gekregen zelf lezingen te gaan geven. 

In zijn teksten verwijst hij naar de directe ervaring, naar wie men werkelijk is, naar de realisatie van de ware aard. Zijn benadering van bewustwording is niet gericht op het ontwikkelen van spirituele beoefeningen, maar eerder op het ontwapenen en afbreken van de persoonlijke identiteit, het ego. 

In dit boek komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde: openheid, vrijheid, ego, liefde, spirituele verslaving, illusie, loslaten, verlichting, het eeuwige nu, enzovoorts. Zijn manier van zen-onderricht is oprecht, direct, vrij van zen-jargon en verwijst naar een universele waarheid. Gedrukt in een groot lettertype met ruime marges.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten