maandag 26 september 2011

Levenslessen volgens Paulo Coelho

Paulo Coelho zal voor velen onder jullie geen onbekende schrijver zijn. Zijn boeken schrijft hij met een passie die niemand onberoerd lijkt te laten. Maar Paulo Coelho is niet enkel een schrijver. Hij wil een boodschap overbrengen. In ieder verhaal, in ieder boek zit een moraal verborgen die ons kan leren hoe het leven nu eindelijk in elkaar steekt. Belangrijker is dat Paulo Coelho ons handvaten geeft hoe we zelf de touwtjes in handen kunnen nemen en zelf ons leven vorm kunnen geven.

De lezers van de boeken van Paulo Coelho erkennen de auteur als wijs man al weigert hij deze benaming zich persoonlijk toe te eigenen. Deze Braziliaanse schrijver noemt zich liever een Strijder van het Licht en daarin kan ik hem met veel enthousiasme in volgen.

In tijden waarin de mensen zich meer en meer bewust worden van de realiteit en de onderlinge verbintenissen met het eigen handelen speelt Paulo Coelho een gelijke kaart. Zijn boeken kunnen voor ieder van ons van grote waarde zijn, willen we het pad op gaan naar een betere wereld waarin we met zijn allen bewuster leven, hand in hand met onze medemens. Hoe we naar zo’n wereld kunnen evolueren beschrijft hij in zijn boeken aan de hand van verhalen en metaforen. Wie de onderliggende boodschap kan vatten, krijgt een aantal verlichtingen over het hoe, wat en waarom van het bestaan. Hoe we als individu een verschil kunnen maken door zelf onze eigen legende waar te maken en bovenal door gelukkig te zijn.

In het volgende artikel zal ik een korte samenvatting geven van de boodschappen die Paulo Coelho in een aantal van zijn boeken heeft verkondigd. Zoals hij in een interview aangaf vat hij het moraal van zijn boeken als volgt samen: “Live your personal legend, read the omens, awaken your feminine side, and dare to be different.” Want niets is onmogelijk vertelt Coelho. Integendeel, enkel je geloof in het niet – mogelijke maakt het onmogelijk om je dromen te verwezenlijken.

Zo komen we terug bij de kracht van de menselijke geest en de wet van de aantrekkingskracht. In zijn boek De Alchemist vertaalt Coelho dit als “wanneer je iets wenst, spant het hele universum samen om je wens te realiseren.” 

In dit boek beschrijft hij het verhaal van een herder Santiago die van zijn vader priester moest worden. De jongen voelde echter niet veel voor dit idee en wou liever herder worden. Het waarmaken van je eigen legende wordt namelijk niet bepaald door de talenten die je hebt, maar door de keuzes die je maakt. En de juiste keuzes worden steeds gemaakt door het hart. Net zoals de jongen die kiest om herder te worden, is het aan ons om via onze eigen keuzes ons leven vorm te geven. Doorheen het verhaal botst de jongen op de moeilijkheden om de taal van zijn eigen hart te begrijpen, waardoor hij aangewezen wordt om de tekens te zien die in het leven verscholen zitten. Blind zijn voor deze tekens is zoveel als blind zijn voor je levensbestemming. Toch heeft de mens niet alles zelf in de hand, en is er de onvermijdelijke les van het onvermijdelijke. Er zijn in ieders leven momenten waarop alles goed gaat en je oprecht tevreden bent, maar toch kan er iets gebeuren dat alles weer op zijn kop zet.

Coelho: “Er zijn momenten in ons leven waarop de wereld tegen ons lijkt te zweren. De confrontatie met het onvermijdelijke lokt uiteenlopende reacties uit. Sommigen raken buiten zinnen, anderen worden sterker, maar de verstandigen leren ervan.”

In het verhaal van De Vijfde Berg ontmoeten we de profeet Elia, die met het onvermijdelijke in aanraking komt. De profeet Elia die naar een dorp reist om van zijn lotsbestemming ‘het profeet zijn’ af te geraken, komt door het onvermijdelijke toch weer met dit aspect in confrontatie. Toch hoeven pijnlijke gebeurtenissen niet noodzakelijk met lijden gepaard te gaan. De mens heeft namelijk nog altijd de hoop én het doorzettingsvermogen om er terug tegenaan te gaan. Elia bewijst dit in het boek door een verwoeste stad volledig terug op te bouwen, door de mensen de straten te laten opkuisen en hun huizen terug te laten bouwen. Maar er steekt meer achter vertelt Coelho. Het onvermijdelijke kan ons aantonen dat ook al is alles goed in ons leven, we misschien niet onze eigen legende aan het waarmaken zijn, dat we bestemd zijn om andere dingen te verwezenlijken, dingen die ons hart pas echt gelukkig zal maken. En juist daarom zou het onvermijdelijke ons overvallen. Door het geloof in het goddelijke kon Elia de stad uit zijn as herrijzen en terug op pad gaan om zijn boodschap aan de mensen te gaan verkondigen zonder schrik en zonder falen.

Met discipline en zelfbewustzijn kom je al een heel eind ter verdediging tegen het onvermijdelijke. Deze levensles wordt omschreven in De Pelgrimstocht naar Santiago waar een jonge magiër noodgedwongen op pad moet wil hij het zwaard verdienen dat hem kan beschermen tegen het kwade. Dit boek wijst op het belang van zelfontdekking en zelfverwezenlijking. Doorheen zijn trektocht wordt de magiër geconfronteerd met zichzelf en dus ook met zijn eigen redden en falen. Want als we iets willen dan moeten we ook bewijzen dat we het verdienen.

In De Zahir kan je de zoektocht lezen van een man die op zoek gaat naar zijn verdwenen vrouw. Coelho schets een beeld van liefde zoals die echt zou moeten zijn. Met veel dankbaarheid en respect voor ieders eigenheid. Vooraleer de man zijn vrouw kan vinden moet hij inzien dat er respect en aanvaarding nodig is om van elkaar te kunnen houden. Pas dan kan men tot een intens houden van komen zonder beperkingen en frustraties. Maar er ligt nog een andere wijsheid verborgen in het boek dat verder bouwt op het verkrijgen van je wensen. Het is namelijk zo dat we als mens niet alles alleen kunnen verwezenlijken. Van tijd tot tijd zijn we aangewezen op de hulp van vrienden. En daar hoor je het al, vrienden moet je koesteren en vooral dankbaar zijn voor hun aanwezigheid. Coelho spreektdan ook over "de Bank der Wederdiensten". Doen vrienden is voor jou, dan is het aangewezen dat je als het nodig is hen ook uit de nood helpt. Naarmate het verhaal evolueert leer je dat je zelf dit aspect van geven en nemen als mens kan overschrijden. Want voor alles wat je geeft zonder voorwaarden, krijg je automatisch het veelvoud terug. Geef iedere dag het beste van jezelf zonder stil te staan of je er iets bij kan winnen, handel vanuit goedheid en liefde en het geluk zal je omringen bij het verwezenlijken van je legende.

Als mens zijn we hopeloos op zoek naar ons eigen geluk. Iedereen heeft zo zijn eigen idee hoe hij tot gelukkig zijn kan komen. Volgens Paulo Coelho is er maar één weg en dat is die naar binnen, naar het hart. Zelfreflectie en – ontdekking kunnen het een mens mogelijk maken om zijn wensen te vervullen. In zijn boek De Strijders van het Licht schrijft Coelho 133 citaten over hoe en wat een Strijder van het Licht precies is. Een Strijder van het Licht is iemand die in staat is om het wonder van het leven te begrijpen. (3) Daarbij is het belangrijk geen rol te spelen die anderen voor je hebben uitgezocht. Het gaat erom je eigen avonturen op te zoeken en met je hart je eigen keuzes maken, ook al lijkt dat gek en onbezonnen in de ogen van anderen. Twijfel en verdriet mogen je daarbij overvallen. “Maar juist omdat je doolt, jezelf vragen stelt, omdat je een zin zoekt, ben je een Strijder van het Licht”, aldus Coelho.


Vanaf nu gaat het universum vele eeuwen lang Strijders van het Licht helpen en mensen die vooroordelen koesteren, tegenwerken. De energie van de Aarde moet vernieuwd worden. Moderne ideeën hebben ruimte nodig. Lichaam en ziel hebben nieuwe uitdagingen nodig. De toekomst is heden geworden, en alle dromen – behalve die op vooroordelen stoelen – zullen de kans krijgen om zich te manifesteren. Wat belangrijk is, zal blijven en wat zinloos is, zal verdwijnen. Het is niet de taak van een Strijder de dromen van zijn naaste te veroordelen, hij verspilt geen tijd aan het kritiseren van ideeën van anderen. Om vertrouwen te krijgen in zijn eigen weg, hoeft hij niet aan te tonen dat een ander de verkeerde volgt.

Meer en meer mensen gooien hun leven over een andere boeg. Ze komen zich bewust dat het anders kan, beter kan. Het is inderdaad meer dan tijd dat we stoppen met de rekening te maken voor anderen, maar beginnen te kijken hoe ver we zelf staan in onze evolutie. Ook al gebeuren er veel zaken in onze wereld die ons tegen de borst stuiten, concentreer je op wat je zelf kan veranderen, en dat is jezelf! Wordt net als Paulo Coelho een Strijder van het Licht en werk mee aan die betere wereld.

Boeken van Paulo Coelho:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten