zondag 11 maart 2012

De Dhammapada (Het Pad van de Waarheid)

De Dhammapada is een verzameling van 423 korte verzen, waarin de diverse aspecten van de leer van de Boeddha beschreven worden. De verzen staan vaak op zichzelf, en men kan de Dhammapada daarom gewoon even kort op een willekeurige plaats inkijken voor inspiratie of uit nieuwgierigheid. Maar men kan ook een hoofdstuk lezen, waarin de uitspraken van de Boeddha over een bepaald onderwerp gegroepeerd zijn.

De verzen in deze verzameling zijn zo'n 2300 tot 2500 jaar oud. De individuele verzen van de Dhammapada zijn vaak gekopieerd uit andere gedeeltes van het Pali Canon (de verzameling geschriften van het Theravada Boeddhisme), maar er zijn ook verzen waarvan men vermoedt dat ze uit andere bronnen afkomstig zijn. Ook andere tradities dan het Theravada kenden de Dhammapada, al was de Dhammapada in elke traditie ietwat verschillend: waarschijnlijk voegden de verschillende tradities in de loop der tijd naar eigen inzicht verzen toe aan hun versie van de Dhammapada.

De Dhammapada kan gezien worden als het spirituele testament van de Boeddha. De krachtige verzen, waarin flitsen van inzicht worden omgezet in pure wijsheid, belichten de aard van het Boeddhistische pad. De Dhammapada is dan ook voor veel mensen van verschillende tradities, zowel in oosterse als in westerse landen, tot een doordringende bron van inspiratie geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten